Oppervlakvuil bevindt zich bij een gevernist schilderij op de vernislaag, bij een ongevernist schilderij op de verflaag. Het stof en de vuilaanslag bestaan voornamelijk uit organisch materiaal dat een hygroscopische eigenschap heeft. Dit betekent dat het vuil vocht aantrekt en vasthoudt waardoor het een aantastende werking op de vernis- of verflaag heeft.
Stof is eenvoudig te verwijderen met een zacht make-up kwastje [
foto] en een stofzuiger om de in de lucht terechtgekomen stofdeeltjes op te vangen.
Een vuilaanslag dient op een andere manier van het oppervlak verwijderd te worden, hiervoor staan ons veel middelen en methodes ter beschikking. De keuze van methode en het geschikte middel wordt bepaald na onderzoek van het schilderij en de conditie en samenstelling van het te reinigen oppervlak. Wanneer de keuze bepaald is worden als extra controle eerst wat proefjes genomen. Bij een ongevernist schilderij wordt bij elk kleurvlak een proefje genomen. Het komt voor dat bepaalde kleurvlakken of verfsoorten gevoelig zijn voor alle huidige ons ter beschikking staande middelen en methodes, een vuilafname is dan niet mogelijk. Soms biedt een droge reiniging de mogelijkheid om het meeste vuil af te nemen.
Vuil op de achterzijde
De vervuiling van een schilderij vindt ook op de achterzijde plaats. Over het algemeen in meerdere mate wat te maken heeft met de normaal in ruimtes bevindende luchtstroom die bij verwarmingsbronnen opstijgt en langs de koude muren daalt. Schilderijen hangen vaak enigszins naar voren aan de muur waardoor zij als een soort opvangbak voor stof en vuil fungeren.
Het is belangrijk dat de onderrand van het schilderij door kleine blokjes iets van de muur wordt gehouden zodat de circulatie van de luchtstroom niet belemmerd wordt.
Door de kou van een muur is de relatieve luchtvochtigheid tussen de muur en het schilderij hoger dan in de overige ruimte waardoor bij een vervuild schilderij eerder schimmelgroei kan ontstaan. Wanneer een schilderij aan een minder goed geïsoleerde buitenmuur hangt zal de mate van vervuiling worden versneld (thermoforese) en is de kans op het ontstaan van schimmels groter.
Het doek aan de achterzijde van een schilderij is zeer kwetsbaar. Eenmaal tot ontwikkeling gekomen schimmelgroei is zonder het aantasten van een schilderij nauwelijks te stoppen.
Het verwijderen van vuil aan de achterzijde van een schilderij is daarom zeer belangrijk. Een beschermende laag aan de achterzijde van een van vuil en stof ontdaan schilderij werkt preventief omdat het bescherming biedt tegen vervuiling en de fluctuaties in de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid verminderd. Voor meer informatie hierover zie pagina
achterkantbescherming.
Controle
Voor het behoud van een schilderij is het noodzakelijk deze periodiek te laten controleren op vervuiling. Schilderijen zonder vernislaag, dus wanneer de vervuiling zich direct op de verflaag bevindt, dienen frequenter gecontroleerd te worden.
Voor het verwijderen van het vuil wordt de verflaag en, wanneer aanwezig, de vernislaag gecontroleerd op kwetsbaarheid. Aanwezige mankementen zouden kunnen verergeren door een vuilafname behandeling.
Veel voorkomende problemen met een verflaag, waardoor een vuilafname niet zonder meer kan worden uitgevoerd, zijn: schilfering, schotelvorming, oplosbaarheid van de verf, gevoeligheid voor bepaalde stoffen en crepering. De samenstelling van de verflaag is mede bepalend; olieverf, acryl, alkyd, tempera en verven met andere bindmiddelen of toevoegingen als harsen, siccatieven, wassen e.a. en de water- of oplosmiddelen gevoeligheid van de zich in de verf bevindende pigmenten.
Veel voorkomende problemen met het vernis, waardoor een vuilafname niet zonder meer kan worden uitgevoerd, zijn: schilferingen, desintegratie en crepering.
Storende aspecten
Het storende effect dat oppervlakte vervuiling veroorzaakt verschilt per tafereel en vervuiling. Bij een gewone grijze vuillaag wordt het gehele tafereel wat matter en vlakker waardoor het de ruimtelijke werking, de aanwezigheid van diepte, kleurhelderheid, kleur- en tooncontrasten verminderd. Dit geldt eveneens voor een nicotine-aanslag met het verschil dat deze bruingele aanslag de kleuren ernstig verstoord, blauwe en witte kleuren hebben hieronder het meest te lijden. Een vuillaag verminderd detaillering en kleurnuances. Vervuilingen als insecten uitwerpselen en andere vuilpekken maken het tafereel onrustig en trekken de aandacht.